Pacman прави неговото прво појавување во арки во 1979 година во Јапонија, под наслов Пак Човекот, добиени од Јапонски PakuPaku која означува дејството на отворање и затворање на устата.

Играта, создаден од Tohru Iwanati за јапонската компанија Namco, го направи своето Ослободете 22 мај 1980 во Јапонија и има легендарниот успех наскоро со 100.000 продадени единици таа година.

Во 1981 година, MS Pacman го направи своето излегување да се привлечат играчи, мнозинството Наместо на играчите се машки. Во 1982 година, Супер Pacman и повеќе Pacman кои се појавуваат. Овие две екстензии се означени од страна на воведувањето на случаен фактор, и замена на пелети со плод. Потоа играта Pac и Пал, помлад професор Pacman и Pacman направи нивниот изглед во 1983 година. Професор Pacman ќе биде неуспешна, бидејќи само 400 терминали ќе се произведува. Пораз продолжува следната година со лансирањето на Pacland, инспирирана на ТВ серија која нуди ништо интересно да се направи за играчите. Ова е крај на ерата на Pacman по 4 години кои ја одбележаа историјата на игри.

Во 1988 година, Pacman бавно се враќа на пазарот со пуштањето на PacMania достапни на Megadrive и Nes. Namco се обидува да иновираат од овој 3D игра вклучувајќи и давање можност да Pacman скок, но играта има многу грешки, вклучувајќи можност да се откажат од некои апчиња или духови се чини дека се повеќе од 4. Назад кон 2D во 1993 година со пуштањето на PacAttack gameboy, забавен мешавина на Tetris и Pacman. На

играта е да се магацинот на духот блок за нашите херои јадат. Нов пораз во 1994 година, Pacman 2, која е резултат на Pacman, со многу ограничен игра.

1995 ќе биде година на пуштање на играта Pac-во-времето, на платформа игра Gameboy како што постојат десетици. Ние мора да се соберат одреден доволно пелети да се движат нагоре нивоа.

Најистакнатите Pacman Свет, издаден во 2001 година за Playstation, кој сите игра на Марио во 3D игра платформа со 36 нивоа на копчето. MS Pac Man лавиринт лудило и Pacman Треска, исто така, се појави на истата година на Playstation, играта во MPMM laby Треска во 3D и мултиплеер борба, каде што постојат и други Namco игра карактери. 2001 беше одлична година за успех жолта за Камембер.

Во 2002 година, Pac Man World 2 е објавен на GameCube и PlayStation 2, многу добар 3D платформа игра уште, но принципот останува непроменета, кој дава повторувачки аспект на универзумот што го опкружува нашите херои, правото или Namco треба да иновираат! Тоа ќе биде проследено Светот 3 во 2006 година.

Во 2005 година, играта Pac-Pix и Pac'n'roll надвор на Nintendo DS. Во фотографии, таа мора да подготви надолу Pacman духовите и се тркалаат има неколку 3D лавиринт нивоа.

Конечно, Pacman партија, беше ослободен во 2010 година на Wii, и е составена од 50 мини-аркадни игри, за да ја прослават 30 години на Pacman.